Przepisy
wstecz Trota con prosciutto crudo

Macie ochotę na pysznego pstąga po umbryjsku? Pyszny i soczysty! Podajemy przepis z naszej wkładki na 4 osoby:
-4 wypatroszone pstrągi
-4 ząbki czosnku
-2 cebule
-80g szynki prosciutto crudo
-100g masła
-60g migdałów
-100g bułki tartej
-skórka z dwóch cytryn
-4 liście szałwi
-1 gałązka świeżego tymianku
-1 łyżeczka pokrojonej natki
-biale wino
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
Na patelni podsmażyć na maśle kolejno: czosnek w plasterkach, cebulę w kosteczkę, szynkę prosciutto w paseczki, dodać posiekane migdały, bułkę tartą i chwilę smażyć. Posolić, popieprzyć, dodać szałwię, tymianek, natkę i skórkę z cytryn. Piekarnik nagrzać do 200C. Umyć pstrągi, osuszyć, posolić, popieprzyć. Nafaszerować nadzieniem. Na blaszce pod każdego pstrąga położyć 3 plastry cytryny. Pstrągi zalać winem i oliwą. Piec ok. 20minut. Niepowtarzalny smak - zachęcamy!