Przepisy
wstecz Torta di zucca

TORTA DI ZUCCA - pyszne ciasto z dyni z naszej wkładki (naprawdę łatwe i zawsze wychodzi - spróbujcie w weekend i napiszcie wrażenia)
Ciasto:
- 1kg mąki 
- 300g masła extra
- 150g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 1 łyżka śmietany 30%
Masa z dyni:
- 2 kg obranej dyni (zetrzeć na grubej tarce)
- 1 cukier waniliowy
- 100g miodu
- 50g pokruszonych biszkoptów (języczków)
- 100g rodzynek sułtańskich
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Startą dynię wymieszać ze składnikami i odstawić na 15 minut. Tortownicę o średnicy 26cm. wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 180C. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy i zapiec 10min. Następnie na zapieczone ciasto wyłożyć masę dyniową, całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec około 45 min.
Podawajcie lekko podgrzane z gałką lodów waniliowych i płatkami migdałów (cukier puder wg uznania).