Przepisy
wstecz Tagliatelle con prosciutto rucola e zucca

TAGLIATELLE CON PROSCIUTTO RUCOLA E ZUCCA - kolejne danie z naszej wkładki - Klienci bardzo sobie je chwalą.
dla 4 osób:
- 400dkg dyni pokrojonej w kostkę 1cm
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 120g szynki prosciutto crudo
- 200g rukoli
- 200g pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku pokrojone
- 100ml śmietany (Łowicz 30%) lub mniej wg uznania
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- tarty parmeza
- 8 gniazd makaronu tagliatelle 
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek - podgrzewać 3 minuty. Dodać dynię - podsmażać kolejne 2-3 minuty. Dodać sól,pieprz - przykryć i podduszać (jeśli będzie taka potrzeba, podlać odrobiną przegotowanej wody). Na koniec dodać szynkę prosciutto, rukolę, pomidorki cherry i śmietanę - delikatnie mieszać. W trakcie przygotowywania bazy - ugotować makaron al dente. Ciepły wyłożyć na głębsze talerze i nałożyć sos, posypać startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
NASZA RADA: 
- lepiej kupić dojrzałą dynię - szybciej się dusi
- jeśli gotujecie cokolwiek z szynką prosciutto zawsze używajcie jej na końcu - jest słona (wobec tego należy też użyć mniej soli)
- sosy z tzw. bazą - w kuchni włoskiej miesza się z makaronem na patelni i podaje wymieszane