SCALOPPINE ALLE PERUGINA - klasyka z Umbrii.
Przepis na 4 osoby:
- 500g górki cielęcej
- 3 filety z sardli (anchois)
- 1 łyżka kaparów
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 50g szynki prosciutto crudo
- 4 sztuki wątróbki z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście szałwi
- 150g mąki
- 40ml białego wina
- łyżka masła
- sól, pieprz
Czosnek pokroić w plasterki. Kapary, anchois, posiekać drobno. Obrać skórkę z cytryny - posiekać drobniutko w długie cieniutkie paseczki (zesty). Szynkę również w długie paseczki, a umytą i oczyszczoną wątróbkę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, anchois, kapary, szynkę, wątróbkę i liście szałwi. Chwilę podduszać, odstawić. Na drugiej patelni smażyć ok. 5 minut, rozklepane, obtoczone w mące, cieniutkie plastry cielęciny (lekko posolić i popieprzyć). Podlać białym winem, odparować, dodać troszkę masła, kilka kropel soku z wyciśniętej cytryny i zesty. Dorzucić pozostałe składniki z pierwszej patelni. Całość przemieszać i wyłożyć na talerz. Można podawać z białym ryżem lub ciepłą ciabatą
Przepisy
wstecz
Scaloppine alle Perugina - klasyka z Umbrii