Podajemy sprawdzony przepis:
POMODORINI VERDI SOTT'ACETO
Zalewa na 1kg zielonych pomidrków:
- 1,5 litra octu
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkum
- 1,5 łyżki soli
- 6 ziarenek gorczycy na słoik
- cebula
- po 1 ząbku czosnku na słoik
- po 1 liściu laurowym na słoik
Przygotować wyparzone słoiki np. 0,7l. Umyć pomidorki - pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w krążki - taką ilość, aby w każdym słoiku było około 5 talarków. Do słoików włożyć cebulę, gorczycę, czosnek, liść laurowy - na koniec pomidorki. Zalewę gotować 3 minuty, zalać słoiki, zakręcić. Do kolejnego garnka z ciepłą wodą wstawić słoiki - pasteryzować 5 minut. Wspaniały przysmak na zimowe wieczory.
Przepisy
wstecz
Pomodorini verdi sott\'aceto