Przepisy
wstecz Polpettine di ceci

POLPETTINE DI CECI (UMBRIA) - świetna przekąska do serów i winka - bardzo szybka do zrobienia (jak Goście zaskoczą wizytą)!
- 250g cieciorki w puszce
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżego posiekanego rozmarynu
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cieciorkę odsączyć na sitku. Do miski wsypać rozmaryn, posiekany czosnek, sól, pieprz - wszystko wymieszać razem z jajkiem na jednolitą masę. Dodać cieciorkę. Wilgotnymi dłońmi robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze). Jeśli uznacie, że trzeba dodać troszeczkę bułki tartej do masy, bo jest za luźna - proszę bardzo. Następnie kulki obtoczyć w bułce tartej i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą na ok. 5 min do zarumienienia. Przełożyć do miski z papierową serwetką. Na koniec można (według uznania) jeszcze trochę posolić. Prawda, że proste!