PEPERONI RIPIENI DI RICOTTA E MELANZANE
Przepis na 4 papryki:
- 4 kolorowe papryki
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 2 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę
- 1 bakłażan
- tuńczyk w sosie własnym
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 łyżeczki kaparów
- ricotta 250g
- parmezan
- świeże oregano (ew. suszone)
- sól, pieprz
Obrać bakłażana, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Podlać odrobiną wody, aby się nie przypalił. Dodać czosnek, paprykę, pomidory, kapary, sól, pieprz - podduszać dalej, aż odparyje się płyn. Na koniec dodać tuńczyk, ricottę, delikatnie mieszać nie gotować. Wsypać tyle parmezanu, aby masa była dość zwarta. Następnie odkroić górną część papryki i nafaszerować ją. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C na 30 minut. Idealne na szybką kolację i również zaplanowane przyjęcia.
Przepisy
wstecz
Peperoni ripieno di ricotta e melanzane