Przepisy
wstecz Salsa di pomodoro - pyszny domowy ketchup

SALSA DI POMODORO - czyli, ketchup - polecamy! mamy sprawdzony przepis! Wiemy co jemy, a przede wszystkim dajemy samo zdrowie naszym Milusińskim (a one ketchup lubią bardzo). Pulpa różni się gęstością, ale świadczy to o nie dodawaniu żadnych zagęszczaczy. Jeszcze dobre pomidory są na bazarku - spróbujcie zrobić. 

SALSA DI POMODORI
- 2 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, bardzo dojrzałych)
- 1/4 kg jabłek (antonówki)
- 1/4 kg cebuli 
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomidory i jabłka są b. słodkie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka (płaska) kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej wg. uznania)
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki octu (10%)
- 2 łyżeczki imbiru
- 4 ząbki czosnku
- pieprz do smaku

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, zmiksować w blenderze lub termomixie (ze skórą). Przetrzeć przez sito dokładnie, aż na ściankach sitka pozostaną same pestki i skórki. Dorzucić cebulę pokrojoną w ósemki i pozostałe składniki (oprócz jabłek) i gotować na małym ogniu, bez przykrycia min. 2 godziny - często mieszając. W drugim garnku dusić jabłka - obrane, wypestkowane, pokrojone w cząstki - do momentu, aż będą bardzo miękkie. Uduszone jabłka połączyć z pomidorami po 2 godzinach. Gotować jeszcze ok 30 minut - stale mieszając, aż nadmiar rzadkiego płynu wyparuje. Pulpę jeszcze raz zmiksować i bardzo gorącą nalać do małych słoiczków. Nie pasteryzować, tylko odwrócić do góry dnem i pozostawić przez noc. Później przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. 
Z 16 kg pomidorów wyszło nam 9 litrów pulpy.