Przepisy
wstecz Crema di Zucca con arancia

CREMA DI ZUCCA CON ARANCIA krem dyniowo-pomarańczowy:
dla 4 osób:
-2 łyżki oliwy z oliwek-2 średnie cebule drobno posiekan
-2 ząbki czosnku rozgniecione
-ok 1kg dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
-1 1/2ltra bulionu warzywnego
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki świeżego tymianku 
sół, pieprz
150ml mieka (wg uznania)
-4 łyżki prażonych płatków migdałów 
Cebulę dusić na oliwie, aż zmięknie. Dodać czosnek, dynię i dusić stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy i 2 łyżki tymianku.
Przykryć i gotować dalsze 20 mninut. Zmiksować zupę na puree, doprawić solą, pieprzem (ewentualnie dodać mleko) - podgrzewać (nie gotować) 2-3 minuty. Wrzucić resztę tymianku. Podawać (wg uznania) kleksem ubitej śmietany i płatkami prażonych migdałów!
Życzymy smacznego! Nic skomplikowanego - przekonajcie się

RADA: jeśli dynia jest duża, w związku z tym zupy też - można ją spokojnie przechować w lodówce na drugi dzień.