oto nasz przepis:
- mąka 0,5 kg
- 1 jajko
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- przyprawa piernikowa
- 125 g masła w temp. pokojowej
Masło rozpuścić w rondelku, pomalutku dodawać miód, cały czas mieszając. Jak lekko ostygnie dodać przyprawę piernikową i lekko zamieszać. Mąkę, cukier puder i pozostałe składniki wymieszać - na końcu dodać rozpuszczony miód z masłem (lekko przestudzony).
Wyrobić ciasto ręcznie mieszając, odstawić do lodówki na ok 2 godz. Później rozwałkować i bawić się dowolnie w wycinanie świątecznych ozdób. Piec 10,15 min w temp. 160/170 C.
Miłej zabawy...
- mąka 0,5 kg
- 1 jajko
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- przyprawa piernikowa
- 125 g masła w temp. pokojowej
Masło rozpuścić w rondelku, pomalutku dodawać miód, cały czas mieszając. Jak lekko ostygnie dodać przyprawę piernikową i lekko zamieszać. Mąkę, cukier puder i pozostałe składniki wymieszać - na końcu dodać rozpuszczony miód z masłem (lekko przestudzony).
Wyrobić ciasto ręcznie mieszając, odstawić do lodówki na ok 2 godz. Później rozwałkować i bawić się dowolnie w wycinanie świątecznych ozdób. Piec 10,15 min w temp. 160/170 C.
Miłej zabawy...