Przepisy
wstecz Focaccia

Podajemy przepis na FOCACCIĘ 
Przepis na 6 osób: 
- 630g białej mąki
- 800g czerwonej cebuli
- 30g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście szałwii
- sól, pieprz
Do dużej miski wsypać 600g przesianej mąki, dołożyć drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, sól, 1 łyżkę oliwy - wszystko wymieszać na jednolitą, gładką masę (w razie potrzeby dodać troszkę zimnej wody). Uformować kulę w misce posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, popieprzyć dodać liście szałwii. Po chwili dodać kilka kropli wody i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Po godzinie ciasto wyrobić energicznie, aż zobaczycie duże pęcherze powietrza. Na blachę położyć pergamin nasmarowany oliwą. Ciasto rozciągnąć palcami na całą powierzchnię. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia ok. 30 minut. Nagrzać piekarnik góra/dół na 200C piec focaccię 10 minut. Wyjąć - rozłożyć cebulę na całej powierzchni i znowu piec 15 minut. 
Można podać focaccie ciepłą lub zimną spakować do pracy z dodatkiem (sera, sałaty, szynki, papryki, oliwek itp.) Powodzenia!