Przepisy
wstecz Ciambelli

A jeśli macie ochotę na samodzielne przyrządzenie ciambelli to przekazujemy przepis:
Składniki:
- 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 330 g przesianej mąki 
- 15 g świeżych drożdży 
- 70 g masła
- 2 żółtka 
- 150 g cukru 
- wanilia
- 2 łyżki mleka 
- 2 pomarańcze 
- olej do smażenia
- cukier puder
- sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rozcieńczyć drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka, przykryć i trzymać w ciepłym miejscu.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać miękkie masło w płatkach, wanilię, proszek do pieczenia, cukier, sól, startą skórkę z jednej pomarańczy, żółtka jaj i rozgniecione ziemniaki (najlepiej przeciśnięte przez maszynkę), rozcieńczone drożdże. Zagnieść ciasto na gładką masę, naciąć kulkę krzyżykiem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na małe kulki i formować oponki z dziurką. Umieścić pączki na posypanej mąką powierzchni, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju, podawać posypane cukrem pudrem. Udekorować pomarańczowymi skórkami. Miłej zabawy!