Przepisy
wstecz Chiacchiere di Carnavale - włoskie faworki

CHIACCHIERE DI CARNAVALE - włoskie faworki.
Choć Klienci sił już na słodkie dzisiaj nie mają, to do kawy na zakończenie kolacji dają się skusić jednym faworkiem. 
Proszę podaję przepis - warto go wypróbować - potrafią zaskoczyć swym smakiem. 
- 500g mąki
- 1 jajko + 2 żółtka
- 200ml mleka w pokojowej temperaturze
- 150g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g masła
- cukier puder
W mleku rozpuścić proszek do pieczenia. Żółtka + jajko ubić w mikserze z cukrem, dodając pomału ciepłe masło. Dosypywać stopniowo mąkę razem z mlekiem. Jak ciasto zacznie gęstnieć, przełożyć do miski i wygniatać ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Później rozwałkować małe porcje ciasta i wyciąć fawrki. Piec na oliwie do zarumienienia. Odsączyć - posypać cukrem pudrem (według uznania). Naszym Gościom bardzo smakują.