Przepisy
wstecz Zuppa di Ceci

ZUPPA DI CECI
Przepis na 4 osoby:
- 250 g suszonej cieciorki
- 100 g miąższu z pomidorów (ew. gęsty przecier pomidorowy)
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 kromki ciabaty
- sól i pieprz
Suszoną cieciorkę moczymy przez noc ok. 10 godzin. Następnie gotujemy ok 1-2 godz. sprawdzając jej miękkość (posolić na samym końcu). Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pulpę z pomidorów, cieciorkę, sól, pieprz świeżo zmielony - gotować 5 minut. Później dolać około 2 litrów płynu (można tego z moczenia cieciorki) lub bulionu warzywnego. Doprowadzić do wrzenia, przyciszyć i gotować około 15 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać trochę wrzątku, dosmakować solą. Na koniec posypać natką pietruszki i podać z opiekaną ciabatą. Zdrowa i idealna na zimowe dni. Smacznego!