Przepisy
wstecz Biscotti per Natale

Podajemy przepis na włoskie pierniczki: BISCOTTI PER NATALE (mamy prośbę: jeśli skorzystacie z przepisu podzielcie się opinią jak Wam wyszło) 
- 140 g przesianej mąki 
- 100 g ciemnej czekolady
- 80 g masła w temp. pokojowej
- 80 g cukru 
- 50 g łuskanych migdałów 
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- Sól do smaku
Migdały przelać wrzątkiem, uprażyć w piekarniku 200C ok. 10 min, odczekać, aż wystygną, zmiksować w blenderze na proszek. W tym czasie roztopić czekoladę w rondelku, często mieszając. Do miski wsypać mąkę 120g, cukier, ekstrakt waniliowy, troszkę soli. Następnie masło 60g w cząstkach, żółtko jaja, rozpuszczoną czekoladę - wszystko wymieszać na gładką masę, najlepiej mokrymi rękoma. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 godz. Później rozwałkować na ok. 1cm - wyciąć dowolny kształt foremkami. Blachę wysmarować resztką masła i obsypać pozostałą mąką. Ułożyć pierniczki i piec w 190C ok. 10-15 minut. Podawać głodomorom ciepłe, posypane cukrem pudrem, a dla cierpliwych artystów - pozostawić do następnego dnia w pudełku (przekładając każdą warstwę ręcznikiem papierowym) i dekorować według fantazji świątecznej. Smacznego!!!