Aktualności
wstecz MĄKA Z MŁYNA - PRZEPIS NA CHLEB

Kochani mąki z MŁYNA robią furorę!
Każdego dnia dostajemy zwrotnie wiadomości od Was - pełne zachwytu ochy i achy!
Stali Klienci (hmmm..) zauważamy lekkie uzależnienie  zamawiają co tydzień kolejne kilogramy - i polecają nas dalej! Z czego bardzo się cieszymy!
Kolejne dostawy w najbliższy wtorek!

Oto przepis od naszej zaprzyjaźnionej Klientki - na pyszne bułeczki, może ktoś skorzysta:
Składniki na 8 sztuk:
3g świeżych drożdży lub 1g suchych
300 ml wody w temp. pokojowej (nie letnia, raczej zimna)
320g mąki pszennej
75g mąki orkiszowej typ 1850
1 łyżeczka soli

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i sól.
Całość wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić na noc (12 godzin) w temperaturze pokojowej. Rano przenieść ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Nałożyć cztery końce ciasta na siebie tworząc bochenek.
Wierzch posypać mąką. Ciasto przykryć miską lub ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 45 minut do 1 godziny.
Po tym czasie pokroić ciasto na osiem bułeczek. Przełożyć na wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec
jeszcze 5 minut.Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego!

#Żoliborz
#zostanwdomu
#nawynos #zoliborz #wspieramLokalneLokale
#gastronomiaRazem #kupujęlokalnie #wspieramlokalnie
#kupujęnażoliborzu #lunch #conaobiad #chleb #mąka